04. Klooster "Galilea Major", Sibculo (NL)Het klooster is gesticht door een groep broeders van de Moderne Devotie, onder leiding van Johan Clemme. Zij kwamen in 1406 naar de zandrug te midden van het moeras. Eerst werd een eenvoudig onderkomen gebouwd. In 1412 sloot het klooster zich aan bij de orde van Citeaux. Het klooster functioneerde zo goed dat het het hoofdklooster werd van de Colligatie van Sibculo, waartoe in totaal negentien mannen- en vrouwenkloosters hoorden, verspreid over Nederland, Belgie en Duitsland. Onder prior Gerlach van Kranenburg werd het bakstenen kloostercomplex voltooid volgens de cisterzienzer traditie.

In 1579 werd de hervormde godsdienst ingevoerd en verloor het klooster zijn functie. De gebouwen vervielen en werden gedeeltelijk afgebroken. De fundamenten en gedeelten van muren verdwenen onder het zand. Tot in 1928 de toenmalige eigenaar van het terrein, de heer Ludwig van Heek besloot om de restanten op te graven. Dit stopte al in 1929, toen dhr van Heek ziek werd en later overleed. Ongeveer een derde deel van het terrein was toen afgegraven. Toen kregen de elementen weer vrij spel.

In 2004 werd de Stichting Klooster Sibculo opgericht, met o.a. als doel, om in overleg met de eigenaar van het terrein de restanten van het klooster zichtbaar te maken en veilig te stellen en voorlichting te geven over het klooster door middel van exposities, lezingen en publicaties.

In 2009 is er overleg met de overheden over hoe dit op het terrein gerealiseerd kan worden. Intussen heeft de stichting een ruimte gevonden bij het terrein, waar verder gewerkt kan worden aan het realiseren van de doelstellingen. Deze ruimte kan eind 2009 in gebruik worden genomen.

Internet: www.kloostersibculo.nl
 
     
Login Archive Cloister Links Map News Forum Home Home Home Home Home